Funkar det att bleka mörka hudfläckar?

Man kan få hudfläckar av många olika anledningar. Melasma är förmodligen den vanligaste orsaken till pigmentfläckar eller hudfläckar. Förutom det kan missfärgningar och fläckar på huden orsakas av något som kallas som åldersfläckar samt en svampinfektion som kallas för Pityriasis versicolor enligt medicinskt inriktade informationskällor om pigmentfläckar.

Det verkar som det finns en hel uppsjö av olika behandlingsmetoder mot pigmentfläckar som krämer som bleker, krämer som hämmar pigmentbildning, peeling samt kirurgi. Det finns säkert fler metoder som inte är lika kända. Krämer som bleker pigmentfläckar framställs som den metod som påverkar kroppen minst, men hur bra fungerar det? Det är en svår fråga att svara på eftersom informationen kring det är oklar. Det beror även på vad det är som orsakar pigmentfläcken.

Melasma är troligen orsakat av för stor exponering för sol samt hormonförändringar. Det är framförallt kvinnor som får melasma, män utgör bara en liten andel som drabbas. Personer som har mörk men inte svart hy brukar drabbas oftare än de med ljus eller svart hy. Melasma kan se lite annorlunda ut beroende på vilken typ av fläck det handlar om. Ytligare pigmentfläckar svarar väl på olika sorters behandlingar som krämer som bleker eller hämmar pigmentering. Dessa har vanligen en väl definierad gräns mot den omgivande huden och har ofta brun eller mörkbrun färg. Pigmentfläckar som sitter djupare i huden svarar oftast inte särskilt bra på behandling. De har ofta en ljusbrun färg(kan variera i blåaktiga toner) och har en dåligt definierad gräns mot den omgivande huden. Sedan finns det en tredje typ som är en blandning. Fläcken kan vara ljusbrun eller mörkbrun samt variera i nästan blåaktiga färgtoner och ha ganska diffus färg. Denna typ svarar ok på behandling men förbättringen kan vara varierande. Mycket talar för att melasma kan under vissa omständigheter behandlas med kräm som bleker huden eller hämmar pigmenteringen lokalt. Andra behandlingar funkar också bra men de är oftast dyrare och besvärligare att utföra. Testa en annan typ av behandling om krämerna inte fungerar.

Åldersfläckar är en kosmetisk åkomma som vanligen ser ut ytliga ljusbruna fläckar. De förekommer oftast i samband med att man blir äldre och är troligen orsakade av solskadad hud och hormonförändringar. Krämer som bleker huden eller hämmar pigmenteringen lokalt fungerar bra mot ålderfläckar. Andra behandlingar ger också bra resultat, men de är dyrare så det är värt att testa krämerna först.
Pityriasis versicolor orsakas av en svampinfektion i huden och behandlas med svampdödande salva. Andra behandlingar kommer inte att ge bra resultat.

Kirurgi är ett effektivt behandlingsalternativ med det är dyrt och man bör inte ha det som första alternativ. I oturliga fall kan man få hyperpigmentering efter ingreppet. Det mest populära ingreppet är att bränna bort pigmentfläckar med laser. IPL är ett alternativ till laser

Comments are closed.