Är det farligt att använda medicin för att skjuta upp mensen?

Mensen kan ibland infalla väldigt olägligt. Detta är särskilt besvärligt för kvinnor som lider av ovanligt kraftiga besvär i samband med menstruation som smärta, huvudvärk och humörsvängningar. Oavsett om det är i samband med en resa eller en speciell tillställning kan detta vara väldigt ovälkommet. Som många vet finns det sätt att påverka mensen så att den kommer på ett senare datum med hjälp av P-piller. En genomgång av lite information från diverse hemsidor med medicinsk information om hur man skjuter upp mensen med läkemedel visar även att det finns särskilda mediciner som är till för detta. Så man kan alltså välja mellan P-piller eller läkemedel som exempelvis norethistrone för att flytta menstruationen lite tills när det passar. Men hur säkert är det och hur fungerar det?

Enligt information om hormonbaserade p-piller och läkemedelsinformation kompletterat med information från forskningsrapporter verkar det som att det inte är farligt. Det finns inga indikationer på att det skulle orsaka några särskilda farliga effekter eller störningar. Med det sagt kan det nog orsaka lite kaos i menstruationscykeln om man gör det väldigt ofta. Detta behöver dock inte vara särskilt allvarligt eftersom cykeln har en förvånansvärt bra förmåga att rätta till sig själv.

Men hur gör man då för att skjuta upp mensen? Med p-piller kan man göra det genom att använda pillerna lite annorlunda. Om man struntar i sockerpillren/placebo eller struntar i uppehållet ger detta en effekt som vanligtvis gör att mensen kommer senare. Detta beror på att det är under upphållet eller de verkningslösa pillerna som tillåter mensen att komma. Om man struntar i upphållet eller inte äter sockerpillren kommer hormonerna i de vanliga pillren att göra att kroppen ”hoppar” över mensen genom att fortsätta på den tidigare cykeln. Man bör dock tänka på att det är P-piller inte är till för att försena mensen, utan det är en effekt av hur de verkar. Detta kan göra att resultatet kan variera. Läkemedel för att skjuta upp mensen fungerar efter principen att skjuta till kroppen gulkroppshormon och detta imiterar hormonets naturliga funktion i kroppen, vilket bland annat gör att menstruationen flyttas framåt. Det är en säker tillfällig lösning som har kliniskt bevisad effekt, annars hade läkemedlet inte fått tillåtelse att säljas. Det är även en lösning för kvinnor som inte äter P-piller. Effekten varar så länge du använder läkemedlet och preparatet inte används längre avtar effekten och mensen kommer tillbaka.
Även om det inte finns några särskilda hälsoskäl av inte använda läkemedel eller p-piller för att skjuta upp mensen finns det dock praktiska anledningar att vara restriktiv med användandet. Det är ett bra alternativ för att slippa mensen ett kort tag i när det önskas, men bör inte ses som en lösning för att bli av med mensen för att den kan vara besvärlig i vardagen. Förutom att du det kan bli lite kaos i kvinnans naturliga cykel om man skjuter upp mensen länge är mensen en del av vardagen som de flesta lärt sig att hantera. Tänk även på att kvinnor som är känsliga för hormonpreparat kan få obehagliga reaktioner eller mildare biverkningar.

Comments are closed.