Hur köper man mediciner på nätet? Vad kan man köpa?

Utbudet av mediciner och läkemedel online har ökat mycket de senare åren. Antalet webbshoppar och akörer på marknaden har vuxit avsevärt på bara de senaste två åren. Men vad ligger bakom ökningen och är det lagligt, olagligt eller befinner det sig i gråzonen? Vad köper folk av så kallade nätapotek och hur fungerar det? Vad kan man köpa när man handlar medicin på nätet? Det är ett par frågor som många ställer sig, inte minst de som överväger att testa.

Svaren på de ovan ställda frågorna är inte helt lätta att hitta svaret på, och vissa uppgifter kan vara motstridiga. Det bästa sättet att utforska ämnet på är att leta på internet, men det gäller att sålla informationen noggrant. Ett par bra sidor att börja på är bloggar och sidor som informerar om nätapotek samt onlineapotek. Ett tips på en lättläst och tydlig information är denna sida. Andra tips är bloggar, nätapotekens egna hemsidor, information från läkemedelsverket samt forumtrådar.

Baserat på den information som är tillgänglig kan man dra ett par slutsatser. Det blir allt mer accepterat att handla läkemedel på nätet, men vissa typer av läkemedel säljs mer än andra på nätet. Det finns både lagliga, seriösa aktörer såväl som handlare i gråzonen. Det finns även ett fåtal uppenbara skojare som struntar i allt sitt ansvar och får deras kunder att bryta mot lagen.

Är det lagligt?
Idag finns det två sätt att handla helt lagligt tack vare EU-lagar. Det är tillåtet att föra in läkemedel från EU/ESS förutsatt att du har ett giltigt recept från en auktoriserad förskrivare/läkare baserad i EU. Detta innebär att man kan beställa mediciner från ett apotek verksamt på nätet med sitt egna recept. Det finns även verksamheter där alla kunder genomgår en form av undersökning av läkare online innan köpet godkänns. I samband med att kunden passerar undersökningen skrivs ett recept ut av en auktoriserad förskrivare. Detta förfarande kallas vanligen onlinekonsultation och är helt lagligt. Ett par bra, seriösa apotek online är euroclinix, 121Doc samt goldpharma.

Kolla alla läkemedel som du planerar att köpa via nätet på FASS eller läkemedelsverket innan du slutför köpet, det är nämligen bara tillåtet att föra in mediciner godkända i Sverige och det EU-land du köper ifrån.

Vad kan man köpa?
Men vad köper de flesta för mediciner på nätet? Om man drar en slutsats baserat på utbudet så dominerar de så kallade livsstilsmedicinerna. Denna kategori brukar innehålla bantningsmedel, potensmedel, läkemedel mot håravfall samt läkemedel mot intimbesvär. Kurer mot vissa mindre allvarliga könssjukdomar säljer allt mer på nätet.

Men varför handlar fler sina läkemedel på nätet? Det finns många potentiella orsaker, men en troligt skäl är service och bekvämlighet är en av dem. Likt annan e-handel är det bekvämt att handla läkemedel var och när det passar dig. Det finns inga öppettider att passa och paktetet leverans hem, så man slipper att åka till ett apotek som kan ligga långt bort. Ett annat skäl är att det är lättare att jämföra priser när man handlar på nätet. Vidare ligger många näthandlare som erbjuder läkemedel något under vanliga apotek.

Comments are closed.