Datorhårdvara

 

Funderar du på att köpa en ny dator? Oavsett om skälet beror på att du vill ha det senaste eller sitter på en gammal, seg dator finns det många saker att tänka på.

Det första du måste fundera på om du vill ha en laptop eller stationär dator. Idag anses stationära datorer vara förlegade men det finns många bra skäl att överväga en desktop.

Stationära datorer

För de som är intresserade att spela datorspel är en stationär dator att föredra. Man får mycket för pengarna och det är väldigt sällan problem att uppgradera komponenter som processor eller grafikkort. De mest krävande spelen idag kräver en kraftfull stationär dator för att kunna åtnjutas till sin fulla potential. För dem som vill ha mycket prestanda för pengarna finns det inget som slår en stationär dator, även färdigkonfigurerade varianter kommer med snabb processor samt generöst med minne och hårddisk.  Säkerhet är en annan stor fördel, det är väldigt svårt att tappa bort eller glömma stationär dator eftersom man sällan flyttar på den.

Med en skön stol och stor skärm är det betydligt bekvämare att sitta framför datorn än böjd över en lite laptop eller tablet. Ett kraftfullt system som klarar det mesta inklusive de flesta spel kan köpas för runt 10 000 eller något mer. Om man nöjer sig med ett mellanklass dator, vilket räcker mer än väl för de flesta inklusive gamers. Ett bra budgetsystem kan kosta så lite som 4000- 6000 kronor, passar för de flesta men ej personer som är kräsna när det kommer till spel.

Stationära datorer finns som traditionella modeller där systemet består av datorlåda, skärm, tangentbord och andra komponenter. Ett alternativ som har blivit allt mer populärt på den senaste tiden är de så kallade allt i ett system, där alla komponenter och skärmen finns i samma chassi. De använder inte samma komponenter. Allt i ett system använder ofta samma komponenter som bärbara datorer använder, och har ofta sämre prestanda.

Bärbara datorer /Laptops

Laptops har sedan länge passerat desktops i popularitet på grund av många anledningar. Det mest uppenbara skälet är att de är portabla. Vidare kan bärbara datorer anses som lättare att köpa eftersom man får allt i ett paket, det vill säga att man får alla komponenter, skärm och tangentbord i samma paket. Även om laptops har sämre prestanda jämfört med stationära räcker den till för de flesta användare. Undantagen är personer som spelar krävande spel, håller på med videoredigering eller fotoredigering.  

Comments are closed.